Interpretatie van infrarood opnames: Waarom het wiel opnieuw uitvinden?

Hieronder enkele tips uit de praktijk over het interpreteren van een thermogram in industriële toepassingen.

 • In een thermogram worden vaak meetpunten geplaatst. Vergewis u ervan dat deze op het zelfde soort materiaal zijn geplaatst. Als er een emissiefout is gemaakt, dan is de fout tenminste consistent.
 • Meetpunten moeten bij voorkeur op materiaal met een hoge emissiewaarde geplaatst worden. Met andere woorden: liever een meetpunt op een geschilderde oppervlakte dan op glanzend metaal.
 • Bij thermografie op lagers, walsen, spanningsrails, metaal in het algemeen dient u alert te zijn op meetfouten. Door de komst van de “betaalbare” ir-camera, waar diverse parameters niet te corrigeren of in te stellen zijn, eventueel in combinatie met onkunde van de operator, kunnen meetfouten schering en inslag zijn.
 • Een component moet minimaal 20 minuten in bedrijf zijn om een representatief thermogram te maken. Even een machine starten en meteen daarna een thermogram maken is daarom "not done". Hetzelfde geldt voor het maken van infraroodopnames direct na de pauze, als een heel productieproces stil heeft gestaan. Volledigheidshalve moet wel vermeld worden dat hotspots die direct na een start ontstaan meestal zeer serieus zijn. Deze incidenten zijn echter uitzonderlijk.
 • Thermografie is een zeer goede techniek, maar het is ook een momentopname. Vergewis u ervan dan het proces dat geïnspecteerd is, normaal draaide.
 • Thermolabels werken 24 uur per dag voor u. Ook tijdens stilstand geven deze warmtegevoelige stickers de hoogst bereikte temperatuur weer. Storingzoeken en preventief onderhoud worden hierdoor kinderspel.
 • Defecte lagers kenmerken zich door een temperatuursstijging. Met infrarood kunt u snel zien welke lagers nadere inspectie behoeven. Ook als de lagers te dicht bij elkaar zitten en trillingsanayse niet mogelijk is, is thermografie een goede alternatieve inspectie methode.
 • Verstopte leidingen in een warmtewisselaar? Infrarood maakt deze zichtbaar.
 • Hydrauliek: Problemen gaan vaak samen met een ongewenste temperatuursstijging.
 • Bij ovens kunt u zeer snel ontdekken waar u warmte ververliest en waar de isolatie degradeert.
 • Worden uw producten gesprayd, gekoeld of verwarmd? Met thermografie kunt u gefundeerde uitspraken over de gelijkmatigheid van het spraypatroon doen.
 • In het algemeen: als u een thermogram voor ogen krijgt, eis dan dat parameters als emissiewaarde, achtergrondstraling, ruimtetemperatuur en de gebruikte camera ook worden gepresenteerd. U heeft deze parameters nodig voor een goede beoordeling. Ook bij een second opinion zijn deze parameters onmisbaar.
 • Heeft u belangrijke elementen in uw productieproces die om technische reden niet met een infraroodcamera kunnen worden geïnspecteerd, overweeg het gebruik van Thermolabels. Het Japanse NGK heeft voor industriële toepassingen enkele hoogwaardige Thermolabels ontwikkeld. Laat u niet verleiden tot het gebruik van goedkope imitaties.

We hebben geprobeerd u in een paar pagina’s de essentials voor het lezen van een thermografisch rapport bij te brengen. Wilt u een en ander nog eens teruglezen kunt u navigeren met onderstaande links.

Hoofdpagina
Introductie en enkele tips
Emissie & IFOV

aap

Alle ir-opnames gepubliceerd op deze site zijn gemaakt door TService, temperatuur is niet alleen ons werk, maar ook onze passie.