Enkele tips voor het lezen van een thermografisch rapport voor industriƫle doeleinden

Binnen de industrie zijn er talloze zinvolle toepassingen voor thermografie. Denk hierbij aan lagers, tandwielkasten, kleppen, hydrauliek, pompen, elektromotoren, koelingen, ventilatoren en ga zo maar door. Thermografie wint daarom al een tijd aan populariteit in de industrie. Het lezen van een thermografisch rapport vereist echter enige vaardigheid; er zijn heel wat valkuilen.

Zodra een probleem te vertalen is in warmer of kouder worden, dan kan thermografie worden toegepast. De interpretatie van infraroodbeelden moet echter wel met de nodige zorgvuldig worden uitgevoerd. Te vaak worden cruciale meetfouten gemaakt, waardoor er verkeerde beslissingen worden genomen bij preventief of correctief onderhoud. Zulke beslissingen kosten vaak onnodig geld, zowel op korte als op langere termijn. Zorg er dus voor dat u de thermografische opname op juistheid kunt inschatten; laat u niet misleiden door mooi gekleurde plaatjes.

industriele thermografie


Omdat de industriƫle toepassingen zeer breed zijn, zullen we de tips inperken tot de meest voorkomende fouten. Deze fouten zijn gebaseerd op de toegepaste meettechniek.

Met name in de industrie kan het nuttig zijn gebruik te maken van Thermolabels. Deze labels bieden de meest primitieve vorm van thermografie (het zichtbaar maken van temperaturen), maar deze werken 24 uur per dag voor u. Ook tijdens stilstand door storingen of voor onderhoud geven Thermolabels de hoogst bereikte temperatuur weer. Storingzoeken en preventief onderhoud worden hierdoor kinderspel!

Klik hier voor meer tips over thermografierapporten binnen de industrie.