Nationaal en internationaal


HACCP

Sinds 1996 geldt de Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen in Nederland. Bedrijven die eet- en drinkwaren bereiden, verwerken, vervoeren of behandelen, moeten volgens deze Warenwetregeling de eigen bedrijfsprocessen zodanig beoordelen en beheersen dat zij de veiligheid en deugdelijkheid van de producten kunnen garanderen. Het doel hiervan: bedreigingen voor de gezondheid voorkomen of beperken tot een acceptabel niveau. Lees meer over HACCP.


Hygiënecode

Omdat dit voor veel bedrijven Haccp een moeilijke opgave is, heeft de overheid besloten ook branchebrede HACCP-analyses te accepteren. Deze branchebrede HACCP-analyses worden hygiënecodes genoemd. Lees meer over hygiënecodes.


ISO 22000

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) heeft op 1 september 2005 een nieuwe norm gepubliceerd: "ISO 22000 Voedselveiligheid managementsystemen - eisen aan een organisatie in de voedselketen". Lees meer over ISO 22000.


ISO 14001 (Milieuzorgsysteem)

Met behulp van een milieuzorgsysteem kunnen de milieurisico's van de bedrijfsvoering beheerst en indien mogelijk verminderd worden. Als u beschikt over een milieuzorgsysteem, dan heeft u de mogelijkheid om het systeem te laten certificeren volgens de ISO 14001 norm. Lees meer over ISO 14001.


BRC Food

Oorspronkelijk is de "BRC Global Standard Food Safety" afkomstig uit Groot-Brittannië. Een aantal grote Britse supermarkten (o.a. Safeway, Somerfield en Sainsbury) hebben de voor hen belangrijke eisen aan leveranciers van levensmiddelen verwerkt in een schema; de BRC-checklist. Lees meer over BRC Food.


BRC Storage & Distribution

In januari 2012 is de BRC Standard Storage and Distribution gepubliceerd. Dit is de tegenhanger van de IFS Logistic Standard, kortweg ILS. De ILS-norm is opgesteld door Duitse en Franse retailers. De BRC Storage & distribution door Britse retailers. Lees meer over BRC Storage & Distribution.


BRC-IoP (Institute of Packaging)

In alle schakels van de voedselketen (van grond tot mond) is verpakking een onderdeel van het product. Het is dus vanzelfsprekend dat ook verpakkingsmateriaal aan dezelfde eisen dient te voldoen als de producten die erin verpakt worden. Lees meer over BRC-IoP


GlobalGAP

GlobalGAP is de opvolger van EurepGAP, het Europees initiatief heeft hierdoor een internationaal (global) karakter gekregen. Lees meer over GlobalGAP


EurepGAP

EurepGAP is het initiatief van een aantal Europese supermarkten (o.a. Tesco, Delhaize, Sainsbury’s, Albert Heijn, Laurus, Schuitema). Zij hebben basisrichtlijnen opgesteld voor ‘Goede Agrarische Productie’ (GAP) van verse groenten en vers fruit: de EurepGAP richtlijnen. EurepGAP is in 2008 opgevolgd door GLOBALG.AP.


IFS: International Food Standard

De International Food Standard is de Frans/Duitse tegenhanger van de BRC Food. Deze IFS werd ontwikkeld door de Duitse brancheorganisatie van supermarkten, en wordt gesteund door Franse en italiaanse brancheorganisaties. Lees meer over IFS.


Q&S

Q&S is een richtlijn die in eerste instantie is ontstaan voor de vleessector. Q&S is een ketensysteem waarbij de gehele keten van “boer tot bord” gecertificeerd moet zijn. Lees meer over Q&S richtlijnen.


ISO 9001:2000

De kern van de ISO 9001:2000-norm is dat een organisatie zichzelf continu moet proberen te verbeteren op het gebied van de klanttevredenheid. Lees meer over ISO 9001.