Is het uitlezen van HACCP temperatuurloggers van vriezers en koelingen overbodig?

Quote: Ik moet iedere week een print maken met de gegevens van de temperatuurloggers in de vriezers. Dit is overbodig, want loggers kunnen de meetgegevens een jaar lang automatisch opslaan. Als er een fout product bij de klant terechtkomt, kan ik zo altijd nagaan waardoor de fout werd veroorzaakt.

In de hygiƫnecode staat beschreven op welke wijze u gegevens moet noteren. De controles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn preventief. U moet kunnen aantonen hoe u gegevens bewaakt en registreert door wekelijks een computeruitdraai te maken. Zodra u een afwijking constateert, moet u in actie komen. Daarnaast moet u vastleggen wat u doet om de situatie in orde te maken. Wanneer u de logger maandelijks of jaarlijks uitleest is het reeds te laat om fouten te herstellen.

De praktijk aan de theorie aanpassen

Een goede HACCP-temperatuurlogger is voorzien van twee led-lampjes: rood en groen. Het is belangrijk dat u de temperatuurband in de logger goed programmeert. U plaatst de logger het beste in de vriezer (koeling) op een dusdanige manier dat uw werknemers direct kunnen zien of er een rood led-lampje brandt. Zodra dit het geval is, dan is er sprake van een alarmmelding en moet de werknemer de verantwoordelijke direct waarschuwen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Het uitlezen van de data kan vervolgens periodiek gebeuren. Wij raden expliciet af om dit eens per jaar te doen, zoals in hierboven beschreven.
Goede HACCP-temperatuurloggers zijn o.a. de LOG32 en de Tempmate M-1, en voor een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding met professionelere software kunt u terecht bij LogTag.