Wat is de juiste temperatuur tijdens transport en opslag?

Bij transport van AGF producten moet de verzender schriftelijk vastleggen welke temperaturen gehandhaafd moeten worden. De gespecificeerde temperatuur is een compromis tussen de temperatuur die vroegtijdige rijping voorkomt en de temperatuur die voldoende hoog genoeg is om schade door koeling te voorkomen.

Transport- en opslagtemperaturen voor tropisch en subtropisch fruit liggen vaak ver boven het nulpunt omdat schade door koude al kan ontstaan boven het nulpunt. Fruit is in het algemeen ook erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Transport- en opslagtemperaturen voor bevroren fruit liggen tussen -18 and -20°C. Bij deze temperatuur zijn de micro-organismen en enzymen inactief.

Type fruit Temperatuur
Ananas -18°C
Abrikozen -20°C
Peren -18°C
Zwarte bessen -18°C
Aardbeien -18°C
Raspberries -18°C
Rode bessen -18°C
Kersen -18°C
Meloenen -18°C
Mirabelle pruimen -20°C
Veenbessen -18°C
Reine-claudes -20°C
Rabarber -18°C
Kruisbessen -18°C

Wanneer de temperatuur beneden de voorgeschreven temperatuur of rijpingstemperatuur komt, kan er schade door koude ontstaan, bijvoorbeeld bananen die bruinachtig worden. Fruitvlees kan hard en droog worden en de smaak kan veranderen. Fruit kan ook de eigenschap van het narijpen te verliezen. Citrusfruit kan vlekken in de schil krijgen en de smaak kan bitterder worden. In het algemeen kan gezegd worden dat door schade door koude de consistentie achteruit gaat.

Temperatuurloggers kunnen het gehele logistieke proces monitoren en uitsluitsel geven of de gesloten koelketen is gewaarborgd.

Voor het registreren van temperatuur tijdens transport hebben wij diverse temperatuurloggers in ons assortiment, van low budget tot state of art oplossingen, graag geven wij u advies om tot een juiste keuze te komen.

Meer informatie of bestellen?

Mail ons of bel +31 (0) 485 542626