Temperatuur en kwaliteitsbewaking van producent tot consument

De “cold chain”, in het Nederlands ook wel de "koelketen" genoemd, is de doorlopende keten van koeling tijdens het transport van producten vanaf de producent, via groothandelaren, naar retailers en zelfs de eindgebruiker. Het bewaken van de cold chain vormt een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsbewaking rondom producten zoals vaccins en levensmiddelen, maar bijvoorbeeld ook van chemische grondstoffen.

Er komen steeds meer levensmiddelen op de markt die gekoeld dienen te worden. Bij verswaren en diepvriesproducten is de houdbaarheid sterk afhankelijk van voortdurende koeling. Binnen de verscheidene productgroepen gelden hiervoor verschillende voorschriften. Wanneer de cold chain wordt onderbroken kunnen levensmiddelen bederven en kan hun kwaliteit verminderen of kan de houdbaarheid ervan drastisch verlagen. Deze producten moeten dan uit de handel worden genomen, met omzetverlies tot gevolg.

Ook farmaceutische producten kunnen zeer gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Zo kan de levensduur van entstoffen flink achteruit gaan wanneer een minimum- of maximumtemperatuur wordt overschreden. Soms is een eenmalige overschrijding al fataal, soms geldt dat de schade toeneemt naarmate de overschrijding langer duurt. Bij transport en/of opslag van dergelijke producten is het dan ook van groot belang de cold chain nauwkeurig te bewaken.

cold chain

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor deze bewaking strikte richtlijnen opgesteld. Voor het bewaken van de cold chain biedt T Service talloze hulpmiddelen, zoals temperatuurloggers, temperatuurlabels, maar ook real-time monitoring/alarmerings systemen. Klik op de links voor meer informatie.

De volgende pagina’s zijn bedoeld om u meer inzicht in temperatuurcondities te geven tijdens transport en/of opslag.

Indien u deze informatie binnen een kwaliteitssysteem gaat gebruiken, verifieer dan altijd bij uw leverancier of deze informatie voldoet aan de gestelde eisen binnen het betreffende systeem.


Cold chain in AGF

Het gekoelde transport van aardappels, groenten en fruit is uitermate belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van deze producten. Hier vindt u een tabel met instelwaarden voor temperatuurloggers. lees meer


Welke temperatuurlogger is nu geschikt voor U?

Een klein hulpmiddel bij het kiezen van een temperatuurlogger voor transport & opslag lees meer


Wat is Mean Kinetic Temperature (MKT)

De Mean Kinetic Temperature (MKT) is een eenvoudigere manier om uit te drukken wat de invloed is van temperatuurfluctuaties gedurende opslag en transport. lees meer


Droogijs

Opslag en transport met droogijs moet onder goede omstandigheden plaatsvinden. Hier volgen enkele tips. lees meer